Menjejak Laluan Sutera di Dunhuang

Misteri Taman Geologi Yardang ~ Bandar Berhantu?

Pagi ini seawal pukul 9 kami terus bergerak ke Barat Laut Dunhuang iaitu Yadan (Yardang) National Geologic Park. Yardang dalam bahasa Uygur adalah “gunung kecil yang curam”. Namun Taman Negara Yardang ini suatu ketika dahulu lebih dikenali sebagai Ghost Town kerana di sini terdapat bunyi yang menyeramkan menyerupai seperti hantu mengilai apabila angin bertiup melalui kawasan Taman Negara ini. Taman Negara ini terletak sangat jauh kira-kira 185 kilometer dari bandar Dunhuang. Kalau dilihat secara teliti. Taman Negara geologi ini bentuk muka buminya dibentuk oleh hakisan angin dan jarang sekali hujan. Berbusut busut lagaknya. Memang sesuai untuk sesiapa yang sukakan natural architecture bolehlah lihat serpihan batuan yang terhakis oleh angin dan hujan ini. Mainkan imaginasi anda untuk melihat Sphinx, Peacock, Fleet voyage on sea, ataupun wall. Hampir 1 jam lebih kami di sini. Kemudian Richard membawa kami ke tempat yang seterusnya iaitu Ruins of the Great Wall (Hans Dinasty) dan Yumenguan Pass.

sphinx in shape
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Subganallah! Cantik sungguh landskap batuan yang ada di sini.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
The power of nature!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Peacock formation. Nampak macam burung merak tak?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
The armada

Laluan Strategik di Jalan Sutera Ruins Of The Great Wall & Yumengguan Pass

Kita sedia maklum suatu ketika dahulu China membina Tembok Besar bagi melindungi negara mereka dari serangan Mongol dan Turkik. Kami dapat menyaksikan kesan runtuhan Tembok Besar di Dunhuang. Tembok ini dikatakan dibina merentasi Gansu hinggalah ke Lop Nor, Xinjiang yang terletak di pinggir Taklamakan Desert.

16716307_1900781226824807_1235470667375476899_o
Ruins Wall of Han Dynasty. Banyak dah yang terhakis oleh angin. Kini Han Dynasty Great Wall ini hanya tinggal 3km sahaja. Binaan tembok di Gansu province ini lebih kepada clay and mud manakala Great Wall di Beijing menggunakan rocks.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nampak tak? Belakang saya adalah menara peninjau (beacon tower) berdekatan dengan runtuhan tembok besar ini. Terdapat 72 tower sepanjang tembok besar ini bagi mempercepatkan proses penghantaran isyarat
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Perjalanan yang sungguh mengasyikkan mata memandang.

Yumenguan dikenali dengan Yumen Pass merupakan antara tempat penting di mana tempat ini dikatakan tempat persinggahan para pedagang dari Asia timur ke kota Xi’an. Yumen Pass ini dibina pada zaman pemerintahan Dinasti Han (206 BC – 220 AD).

Walaupun perjalanan panjang dan memakan masa hampir beberapa jam dari Dunhuang tetapi amat menakjubkan bila melihat post/hentian yang perlu dilalui oleh setiap pengembara zaman dahulu kala di mana mereka perlu membayar cukai dahulu di sini sebelum meneruskan perjalanan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
This is the strategic pass of the Silk Road.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tasik berdekatan Yumengguan Pass. Hanya pada musim bunga sahaja tasik ini ditakungi air

Dunhuang Ancient City

Dunhuang Ancient City merupakan tempat terakhir kami pada hari ini. Kota Lama Dunhuang ini pada asalnya direka untuk penggambaran filem ‘Dunhuang’ pada tahun 1987. Masuk ke set lokasi ini umpama berada di dalam filem lama cina. Wah! Dan dan rasa macam princess dok bersiar-siar di kota ditemani gundik.  Berangan! Cuma sayangnya tidak terjaga sikit set pengambaran tersebut.

💌 KCF

P1010511_edited.jpg
Dunhuang ancient city hanya berfungsi sebagai lokasi filem pengambaran. Terletak berhampiran sahaja dengan gunung berpasir.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s