Kembara Musim Sejuk Mongolia Part (5) : Tsagaan Suvarga & Gobi Gurvan Saikhan National Park

14.12.2017
Jam 8.00 pagi

Bunyi ketukan kedengaran di bilik hostel.

“Yes coming”, ujar aku.

“Your tour guide is waiting downstairs”, ujar kakitangan Khusvgul Lake Hostel.

Hari pertama tour di Mongolia, kami bergerak ke South Gobi menuju ke Dalanzadgad via Tsagaan Suvarga yang jaraknya hampir 480km dari Ulaanbaatar. Perjalanan yang panjang dimulakan dengan paved road akhirnya disusuli dengan offroad. Sebenarnya secara keseluruhan itinerary kami berubah 100% kerana kami merancang untuk kembali semula ke Beijing pada hari ke 11. Jadi susun atur tour di Mongolia kena betul-betul sesuai bagi mengejar kereta api domestik Mongolia bila berakhirnya trip ini nanti. Alhamdulillah kerjasama Sunpath Tour tidak pernah mengecewakan. Mereka berbesar hati menyusun semula itinerary yang kami bagi. 

Oh ya! By the way jikalau ada yang jelek memandang. Iyalah pakai pakej senang lah travel kat Mongolia.  Ha… Cik nak khabar bus ride dekat Mongolia ini ada tapi tersangatlah susah tambah lagi sewaktu offseason.  Sanggup tak duduk santun lama-lama dalam bas? Jika sanggup silakan. Sebenarnya ada bas ke North (Moron – 20jam), South (Dalanzadgad – 10jam) dan ada ke West (Olgii – 45 hingga 55 jam perjalanan). Jadi fikirlah sendiri. Kalau sampai satu-satu tempat hendak bergerak ke pendalaman kita tetap kena mengunakan khidmat tour atau minivan yang mana kalau jikalau sudah penuh barulah minivan tersebut bergerak. Secara jujur… aku katakan kebanyakkan bas hanyalah located centrally iaitu ke bandar-bandar besar. Lainlah pengembara yang jenis gamble. Boleh saja… jika bercadang untuk hitch hike. Sepanjang aku di Mongolia tak pernah nampak lagi hitch hike di sana. Aku difahamkan its too risky. Perjalanan di bumi Mongolia dari satu tempat ke satu tempat jauh sebenarnya. Trip kami merentas Gobi pun hanya menampakkan kenderaan kami sahaja. Tiada kereta lain selain kami. Jalannya pula offroad ya! Jangan sesekali bermimpi mimpi mahukan jalan berturap cantik di Mongolia.  20% sahaja jalan berturap di sana. 

Berbalik kepada perjalanan kami, sebelum bergerak ke Dalanzadgad kami diberi peluang untuk menjengah pasaraya bagi membeli bekalan makanan mentah yang akan dimasak oleh guide dan driver kami sepanjang kembara 10 hari. Oleh kerana daging halal susah didapati maka option yang ada tentulah vegetarian. Telur?? Sudah pasti. Makanan ruji! 

Trip kami menggunakan 2 buah Russian minivan dan sebuah 4WD Korean/Japanese jeep. Sepanjang perjalanan tak dapat aku melelapkan mata disebabkan keterujaan melihat pemandangan yang menyejukkan mata. Dari muka bumi yang memutih diliputi salji kian lama kian bertukar wajah. Warna kemerahan tanah dan rumput kering mula menyerikan suasana. Sesekali perjalanan kami terhenti bila mana sekumpulan biri-biri melintasi lebuh raya di bumi Chinggis Khan ini. Asyik! Sungguh asyik hinggakan aku takut terlepaskan setiap inci pemandangan indah sepanjang perjalanan.

Bumi Mongolia di liputi salji

Padang ragut kekeringan kelihatan apabila minivan mula menghampiri South Gobi
Biri-biri dan ternakan lain bebas lepas kelihatan dalam perjalanan menuju Ölziit

Lewat petang kami akhirnya tiba di Ölziit sebuah daerah di Dundgovi Province central Mongolia. Di sini kami bermalam dalam sebuah ger milik local. Bermalam di ger bagi kali pertama merupakan pengalaman yang tak dapat aku lupakan. Kalau dulu aku melihat lewat buku, lewat internet…Kini aku merasai sendiri berada dalam ger milik nomad di Mongolia. Banyak pantang larang yang perlu diikuti jika kita berada dalam ger milik nomad. Hari pertama berada di dalam ger ini dirasakan serba tak kena. Takut-takut terlanggar pantang larang mereka. Nanti aku kongsikan entry khas tentang pantang larang dan budaya orang Mongolia.

Ger pertama sewaktu bermalam di Ölziit

Line-divider

15.12.2017
8.00pagi…

“Good Morning! Your breakfast is ready in host’s ger”, ujar Bymba guide kami yang satu-satunya fasih berbahasa Inggeris.

Usai sarapan, dengan kelengkapan pakaian dan kasut yang tebal yang dipinjamkan oleh tour kepada kami, akhirnya kami bersiap sedia untuk bergerak menuju ke Tsagaan Suvarga bahagian tengah Gurun Gobi, gurun kelima terbesar di dunia. Perjalanan dari Olzit ke sini tidaklah sejauh mana hanya 70km mengharungi offroad yang tersedia. Sebaik tiba kami dapat saksikan matahari mula menampakkan dirinya. Cantik! Kedatangan kami pada awal pagi itu disambut dengan cuaca yang sangat sejuk dan berangin. Sejuknya hingga ke tulang hitam. Namun tidak mematahkan semangat masing-masing untuk trekking di sekitar Tsagaan Suvarga ini.

Matahari pagi menerangi sebahagian besar Tsagaan Suvarga

Model spontan. Bymba turun ke bahagian bawah tebing tinggi

Tsagaan Suvarga dikenali sebagai batu putih atau ‘white stupa’. Pembentukan batu-batu yang terhakis oleh angin ini kelihatan seperti sebuah bandar yang tinggal jika kita melihatnya dari jarak tertentu. Dikatakan batuan ini mempunyai ketinggian kira-kira 60 meter dan panjang 400 meter dan menurut Bymba di sini boleh lihat colour layers yang cantik mengikut kesesuaian waktu atau musim. Terdapat beberapa spot menarik di sini yang boleh dilawati seperti Del Uul Mountain yang mana terdapat beberapa lukisan purba zaman prasejarah gangsa (Bronze Age) dahulu. Malangnya aku terlupa untuk suarakan.

Landscape of Tsagaan Suvarga

Aku difahamkan di zaman purba dulu di sini merupakan lautan luas. Namun apabila lautan mengering nah.. Yang inilah terbentang di depan mata ‘lautan’ endapan sedimen yang terhasil akibat hakisan. Sempat juga dalam kesejukan di sini Bymba mengajak kami trekking ke bahagian bawah tebing. Di sini kami perlu lebih berhati-hati memandangkan terlalu curam jurangnya. Dalam kepayahan aku lihat rakan sekembara yang lain dengan kasut kulit kambing yang besar gedabak tetap juga bersemangat turun ke bawah. Berjaya juga mereka trekking naik dan turun. Subhanallah! Di bawah ini pemandangannya lebih indah. Bak seperti dunia khayalan. Kelihatan jelas sekali tanah dan tebing berwarna warni mengikut mineral yang terendap beribu-ribu tahun dahulu. Tak silap aku antara mineral yang terendap di sini adalah bijih tembaga.

Berjaya trekking ke bahagian bawah Tsagaan Suvarga.  This is ‘white stupa’. 

Seterusnya perjalanan kami diteruskan ke Bandar Dalanzadgad untuk makan tengahari sebelum bergerak ke tempat menarik berikutnya iaitu Yolyn Am atau dikenali sebagai Yol Valley yang terletak di dalam Gobi Gurvan Saikhan National Park. Untuk menuju ke Yol Valley kami menyusuri Three Beauties Mountain. Menurut lagenda rakyat tempatan, 3 buah gunung ini dahulunya merupakan 3 orang puteri Mongol yang kecewa kerana tidak dapat mengahwini putera-putera pilihan hati mereka kerana tentangan keluarga. Mereka dikatakan melarikan diri mencari sang putera di sini. Namun tidak ketemu. Oleh kerana kecewa tidak bertemu dengan putera idaman hati akhirnya mereka mengambil keputusan untuk bertukar menjadi gunung. Begitu tragik sekali kisah kecewa mereka. Wah! Terkesan jugak dengan hati aku. Eh! Kecewa bila mana pilihan hati juga hilang tak berganti. Lol.

Pemandangan sekitar Gobi Gurvan Saikhan National Park menghala ke Yolyn Am

Guide dan rakan sekembara sudah mula turun dari minivan. Tak sabar nampaknya nak teroka Yol Valley

Yol Valley sebenarnya merupakan lembah gunung yang mempunyai ngarai sepanjang 40km yang mana terdapat kawasan kecil yang terdapat salji beku (glacier) di hujungnya. Sebelum sampai ke lembah ini, dari dalam van yang dinaiki aku lihat kenderaan kami yang lain, 4WD dan sebuah lagi minivan di depan bergerak merentasi sungai yang beku. Sesekali gerun juga memikirkan jika sungai itu tidak beku sepenuhnya! Takut tenggelam tak ke naya. Sebaik sahaja turun dari van angin sejuk menyapa ke wajah. Sejuk! Di wajah masing-masing keseronokan kerana dapat menjejakkan kaki di atas sungai yang membeku. Ada di antara kami yang slide ada pula sibuk menari ala-ala ice skating dan ada juga yang terkial-kial menahan berat beban badan takut-takut terjatuh di atas sungai beku. Licin sekali.

Muka muka gembira bila dapat mengimbangi diri atas air sungai yang membeku

“Kruk krak kruk krak” bunyi ais yang dipijak kedengaran rapuh sekali di telinga. Kami berjalan hampir 6 kilometer (return) menyelusuri lembah ini. Sangat menakjubkan! Terlintas di fikiran patutlah hujung kawasan lembah ini membeku walaupun pada musim panas. Kawasannya terlindung dari cahaya. Aku cuba mendongak ke langit. Ya….Dari bawah gaung atau ngarai ini bila mendongak ke langit aku dapat lihat seperti jalur biru yang sempit. Diapit gunung-ganang Three Beauties Mountain ini.

Ice river, Yol Valley

Yolyn Am Canyon

Puas sliding dan puas meneroka dalam perjalanan pulang semula ke Dalazadgad bagi menginap semalam di sana, kami  singgah sebentar sekitar National Park ini menikmati teh panas sambil memerhatikan matahari kian lama kian terbenam di sebelah barat. Indah sungguh alam ciptaan Tuhan. Adanya siang tentulah juga ditemani sang malam. Seperti putaran alam kami juga perlu rehat secukupnya. Sudah penat seharian maka diri juga perlu direhatkan untuk mengembalikan semula tenaga bagi meneruskan perjalanan yang masih banyak tersisa.

Minum teh sambil menanti matahari terbenam.

💌 KCF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s